Jesienią zamykam w słojach przeróżne sałatki, musy, sosy itd.. Mam na swojej liście stałe pozycje ulubionych przepisów ale każdego roku testuje na rodzince także nowe smaki.
Przedstawię Wam kilka przepisów którymi ostatnio się zajmowałam .....
Papryka z cebulą
1,5 kg papryki pół na pół czerwonej i żółtej
1 kg cebuli
2 czubate łyżeczki soli
Pokroic paprykę w cienkie paski, cebulę w plastry, posolic - odstawic na pół godziny. Następnie odcedzic powstały sok.
Zalewa:
1,5 l wody,
250 ml octu
3 dag cukru
ziele angielskie 4 szt.
gorczyca 1 łyżka
liśc laurowy 3 szt.
goździki 2 szt.
Wszystkie składniki zagotowac. Po przestudzeniu zalac zalewą wypełnione słoje.Na wierzch słoja dodac po 1 łyżce oleju. Pasteryzowac 10 minut.
Mus jabłkowy
Dowolna ilośc i gatunek jabłek
Obieramy jabłka kroimy na cząstki, wsypujemy do dużego garnka i posypujemy cukrem (według własnego uznania). Nakrywamy pokrywką i dusimy pamiętając aby mieszac by się nie przypaliły.Gdy jabłka są już rozgotowane możemy wypełniac słoje które pasteryzujemy 10 min.
Przygotowuję taki podstawowy mus do pieczywa, racuchów, a gdy piekę ciasto np. szarlotkę doprawiam cynamonem.
Mus jabłkowo - dyniowy
2 kg dowolnej odmiany jabłek
2 kg dyni makaronowej
cukier
cynamon
imbir
Przygotowujemy osobno mus jabłkowy i osobno dyniowy (dynia dłużej się dusi więc aby szybciej zmiękkła potraktowałam ją tłuczkiem do ziemniaków). Gdy mamy już przygotowane musy łączymy w jeden i przez parę minut odparowujemy przyprawiając cynamonem i imbirem.. Napełnic słoiczki i gotowac 10 min.
Wykorzystujemy mus do pieczywa, deserów i ciast.
Smacznego :)))
Lillu-bardzo kolorowo i energetycznie w Twoich słoiczkach.Zapewne wspaniale smakują.Jabłuszka na jabłecznik.....mniam.Pozdrawiam Cię serdecznie.danka
OdpowiedzUsuńDanusiu zapraszam na jabłecznik (właśnie go zajadam).Przerobiłam sporo jabłek więc musu mam na całą zimę.Wpadaj kiedy tylko masz ochotę.....Pozdrówka i uściski ślę:)))
OdpowiedzUsuńBiegną kochana.U mnie miodownik na tapecie.W sobotę rogale Marcińskie.Buźka.danka
OdpowiedzUsuń