Po opanowaniu co nieco owocowych receptur nabrałam chęci na nalewki lecznicze. Najważniejszy powód do wykonania tychże mikstur to: dbac o własną odpornośc a choroby pokonac naturalną bronią!
Nalewka chrzanowa
150 g świeżego korzenia chrzanu ( najlepszy z własnego ogródka)
1 l wytrawnego białego wina
100 ml wódki 45 %
Obrany ze skórki chrzan zetrzec na drobnej tarce i zalac winem wymieszanym z wódką Słój szczelnie zamknąc na 1 dobę, po czym przefiltrowac przez bibułę.
Otrzymana nalewka jest bogata w witaminy, działa wzmacniająco na żołądek, dezynfekuje jamę ustną i wzmacnia dziąsła. Dobrze działa na trawienie. Ma także właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze..Stosuje się przy kamicy nerkowej. Nalewkę należy pic przed jedzeniem, 2 łyżki stołowe, 3 x dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz