niedziela, 17 listopada 2013

Nalewka chrzanowa

Od kilku lat "wzięło" mnie  na produkowanie domowych nalewek. Co roku próbuję swoich  sił w kolejnym nowym owocowym smaku - toteż lista tytułów  wciąż się wydłuża. Produkcję tegorocznych owocowych nalewek rozpoczęłam w czerwcu i jeszcze nie zakończyłam z uwagi na brak przymrozków.  Planuje jeszcze zrobic nalewkę z dzikiej róży i choc mogłabym  już teraz zerwac owoce i schowac je do zamrażalnika to jednak wolę poczekac na taką  przemrożoną naturalnie.

Po opanowaniu co nieco owocowych receptur nabrałam chęci na nalewki lecznicze. Najważniejszy powód do wykonania tychże mikstur to:  dbac o własną odpornośc a choroby  pokonac naturalną bronią!
                                             



Nalewka chrzanowa

150 g świeżego korzenia chrzanu ( najlepszy z własnego ogródka)
1 l wytrawnego białego wina
100 ml wódki 45 %
Obrany ze skórki chrzan zetrzec na drobnej tarce i zalac winem wymieszanym z wódką Słój szczelnie zamknąc na 1 dobę, po czym przefiltrowac przez bibułę.

Otrzymana nalewka jest bogata w witaminy, działa wzmacniająco na żołądek, dezynfekuje jamę ustną i wzmacnia dziąsła. Dobrze działa na trawienie. Ma także właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze..Stosuje się przy kamicy nerkowej. Nalewkę należy pic przed jedzeniem, 2 łyżki stołowe, 3 x dziennie.

Gdy takie w/w dolegliowości  się u Was  pojawią możecie sobie taką naleweczkę szybko zrobic. Czas oczekiwania to tylko 1 doba .






                                                    To tylko częśc moich  tegorocznych nalewek :)

                                                                      Pozdrawiam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz