niedziela, 12 kwietnia 2015

Cukier fiołkowy


Wiosna kojarzy mi się z pierwszymi kwiatami które uwielbiam przynosić do domu.To fiołki. Zapach jest cudowny jak na tak malutkie i delikatne kwiatki. Kwitną dość krótko i by zachwycić się zapachem, kolorem a także smakiem na dłużej zrobiłam cukier fiołkowy. Jest wyśmienitym dodatkiem do ciast, kremów, deserów i lodów.



                       Kolor uzyskamy jeszcze intensywniejszy dodając więcej płatków



Wykonanie jest banalnie proste.

Cukier fiołkowy
pół szklanki płatków fiołków  (obrać z szypułek ponieważ uzyskamy lepszy aromat i kolor )
1 szklanka grubego cukru rafinada

Płatki utrzeć w moździerzu dodać do cukru i dobrze wymieszać.Rozłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Po wyschnięciu około doby zsypać do słoika.


                                                     Smacznego tygodnia moi kochani podczytywacze:)))
                                                                 Pozdrawiam  wiosennie- Lilla

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pomysł .znalazłam w sieci i chciałam spróbować Polecam - jest super !
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Fiołki mam, więc tylko robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pachną fiołki każdy wie.:)))...więc to już chyba ostatnie dni na zbioy ifołków.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ten cukier wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak. Nie dość że się dobrze prezentuje to jeszcze pięknie pachnie :))))
      Robię także cukier różany..... posłodzona herbata w zimwy wieczór - bajka:)
      Zachęcam do wyrobu tego ekologicznego dekoracyjnego dodatku bo wszak sezon na fołki zbliża się już końcowi.Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Wygląda przepięknie, tylko za zrobieniem będzie musiał poczekać do następnego roku i nawet nie mam pojęcia gdzie bym mogła fiołków narwać - zupełnie nie moja bajka, ale chętnie bym spróbowała zrobić

    OdpowiedzUsuń