środa, 11 grudnia 2013

Nalewka z owoców dzikiej róży....i roladki z szynki w aromacie grzybowym

Naleweczka z owoców dzikiej róży już od 3 dni dojrzewa na moim parapecie. Do jej przygotowania zachęciło mnie to, że stosowana jest jako środek leczniczy za wysoką zawartośc Wit.C.która w zimie jest niezbędna!
Jest to łatwy i szybki przepis a nalewka gotowa jest już po 7 dniach.




Nalewka z owoców dzikiej róży
50 dag owoców
5 dag cukru
1 l mocnego wina lub wódki

Do słoja wsypac owoce, cukier i wybrany alkohol. Zamknąc szczelnie słój i postawic w ciepłym miejscu.Po tygodniu  zlac i przecedzic.Pic 1 lub 2 x dziennie po kieliszku jako środek ogólnie wzmacniający. Zawiera dużą ilośc Witaminy C.
Moją naleweczkę nastawiłam z połowy porcji ponieważ nie udało mi się zerwac więcej owoców.

I jeszcze coś pysznego dla podniebienia,..... dla pożeraczy treściwych dań;


.


Roladki z szynki w aromacie grzybowym (pikantne)
Składniki:
1 kg szynki
200 g wędzonego boczku
garśc suszonych grzybów (podgrzybków, borowików)
3 ogórki kiszone
pieprz
sól
papryka

Sos:
2 szklanki bulionu warzywnego z 2 kostek
1 szklanka pikantnego keczupu
3 łyżki sosu sojowego grzybowego
3 łyżeczki maggi
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki octu

Szynkę pokrój  na plastry. Posól je, popieprz i delikatnie posyp papryką. Na każdym kawałku układaj plasterki cebuli, boczku i ogórka oraz suszone grzyby.Zawiń roladki i przekuj wykałaczką. Ułóż je w brytfannie.W rondelku przygotuj 2 szklanki bulionu, dodaj szklankę keczupu oraz sos sojowy, maggi, cukru i octu.Wymieszaj i zalej powstałym sosem roladki. Piecz godzinę w piekarniku w temp.170 C.

 Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Lillu-dzięki za wspaniały,aromatyczny przepis.Będę działała w weekend.Co do naleweczki-poczekam aż jeszcze się troszkę przegryzie...Buziaki!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu,to jak się przegryzie to pojedziemy do Lili i wzmocnimy się na całą zimę:)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Danusiu i Bożenko... wpadajcie.na wzmocnienie odporności.W przyszłym tygodiu. już będzie gotowa.
    Mam jeszcze kilka super przepisów....np. na grzane wino z przyprawami.
    Buziaki:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe zapachy roznoszą się w Twojej kuchni:) U mnie pod kaloryferem dojrzewa wino z dzikiej róży. Pozdrawiam i duuuużo zdrówka życzę

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję monikan. Robiłam kilka lat temu wino z róży i przyznam, że warto je zrobic za smak i Witaminę C.Jest wyborne ! Pozdrawiam i zdrówka też życzę:)

    OdpowiedzUsuń