Naleweczka z owoców dzikiej róży już od 3 dni dojrzewa na moim parapecie. Do jej przygotowania zachęciło mnie to, że stosowana jest jako środek leczniczy za wysoką zawartośc Wit.C.która w zimie jest niezbędna!
Jest to łatwy i szybki przepis a nalewka gotowa jest już po 7 dniach.
Nalewka z owoców dzikiej róży
50 dag owoców
5 dag cukru
1 l mocnego wina lub wódki
Do słoja wsypac owoce, cukier i wybrany alkohol. Zamknąc szczelnie słój i postawic w ciepłym miejscu.Po tygodniu zlac i przecedzic.Pic 1 lub 2 x dziennie po kieliszku jako środek ogólnie wzmacniający. Zawiera dużą ilośc Witaminy C.
Moją naleweczkę nastawiłam z połowy porcji ponieważ nie udało mi się zerwac więcej owoców.
I jeszcze coś pysznego dla podniebienia,..... dla pożeraczy treściwych dań;
.
Roladki z szynki w aromacie grzybowym (pikantne)
Składniki:
1 kg szynki
200 g wędzonego boczku
garśc suszonych grzybów (podgrzybków, borowików)
3 ogórki kiszone
pieprz
sól
papryka
Sos:
2 szklanki bulionu warzywnego z 2 kostek
1 szklanka pikantnego keczupu
3 łyżki sosu sojowego grzybowego
3 łyżeczki maggi
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki octu
Szynkę pokrój na plastry. Posól je, popieprz i delikatnie posyp papryką. Na każdym kawałku układaj plasterki cebuli, boczku i ogórka oraz suszone grzyby.Zawiń roladki i przekuj wykałaczką. Ułóż je w brytfannie.W rondelku przygotuj 2 szklanki bulionu, dodaj szklankę keczupu oraz sos sojowy, maggi, cukru i octu.Wymieszaj i zalej powstałym sosem roladki. Piecz godzinę w piekarniku w temp.170 C.
Smacznego:)
Lillu-dzięki za wspaniały,aromatyczny przepis.Będę działała w weekend.Co do naleweczki-poczekam aż jeszcze się troszkę przegryzie...Buziaki!!!!!!
OdpowiedzUsuńDanusiu,to jak się przegryzie to pojedziemy do Lili i wzmocnimy się na całą zimę:)))))
OdpowiedzUsuńDanusiu i Bożenko... wpadajcie.na wzmocnienie odporności.W przyszłym tygodiu. już będzie gotowa.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze kilka super przepisów....np. na grzane wino z przyprawami.
Buziaki:)))
Wspaniałe zapachy roznoszą się w Twojej kuchni:) U mnie pod kaloryferem dojrzewa wino z dzikiej róży. Pozdrawiam i duuuużo zdrówka życzę
OdpowiedzUsuńDziękuję monikan. Robiłam kilka lat temu wino z róży i przyznam, że warto je zrobic za smak i Witaminę C.Jest wyborne ! Pozdrawiam i zdrówka też życzę:)
OdpowiedzUsuń