niedziela, 8 września 2013

Jagodowo

Post nieco opóżniony ale przecież lepiej póżno niż wcale....

Truskawki, jagoda czarna, maliny, borówka amerykańska, jeżyny.....w sezonie są najlepsze:, najzdrowsze, najsmaczniejsze :)
I właśnie tego lata  owoce jagodowe zagościły na dobre w naszym menu z uwagi na tropikalną temperaturę jaka nam towarzyszyła .Na listę wysunęły się:  makaron, naleśniki, placuszki, racuszki, pierożki, bułeczki.,desery, lody, koktajle.....itd.

          wersja racuszków z jagodami ze śmietaną

Racuszki drożdżowe

20 kopiastych łyżek mąki pszennej
2 całe jajka
2 szklanki mleka
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
sól
olej do smażenia

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i sól. Mleko podgrzewamy dodajemy drożdże i cukier. Wlewamy dobrze rozpuszczone do mąki. Wymieszac dobrze składniki ( konsystencja ciasta ma byc gęsta lekko lejąca.Przykrywamy pokrywką i stawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnięte ciasto zaczyna opadac , możemy rozpoczynac smażenie racuszków.
Uwaga:
Ciasto to rośnie jeszcze na patelni, szybko się smaży .Można podawac je na wiele sposobów:
 z cukrem pudrem, musem jabłkowym czy innym sosem owocowym





Jagodzianki drożdżowe

50 dag mąki pszennej
4 dag drożdży
15 dag cukru pudru
4 żółtka
8 dag roztopionego masła
szklanka ciepłego mleka
sól
olejek waniliowy
Nadzienie :50 dag jagody czarnej oprószonych mąką ziemniaczaną i cukrem

Rozczyn:
2 lłyżki mąki, 5 łyżek ciepłego mleka z łyżeczką cukru połączyc z niewielką ilością drożdży odstawic do wyrośnięcia na kilka minut.
Gotowy  rozczyn wlewamy do mąki z pozostałymi składnikami. Wymieszac  ciasto i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyc na stolnicę, dzielic na niewielkie kulki (25 szt) rozpłaszczac je i nakładac po 1 kopistej łyżce jagód. Starannie zlepiac i formowac podłużnie bułeczki..Układac je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Gotowe zlepione bułeczki nie muszą już ponownie rosnąc. Posmarowac rozkłóconym jajkiem i upiec w temp.180 C - 15 minut.



            pierogi z jagodami

        koktajl jagodowy


Mascarpone z malinami
50 dag serka mascarpone
4 żółtka
10 dag cukru
40 dag malin
12 dag biszkoptów o smaku migdałowym
cukier puder

Żółtka utrzec z cukrem na puszysty kogel- mogel. Mascarpone przełożyc do miski i ubic drewnianą łyżką aż stanie się puszysty i kremowy. Połączyc żółtka i serek, odstawic na godzinę do lodówki. Na dno pucharków włożyc pokruszone biszkopty i maliny, nałożyc mus, następnie znów warstwę biszkoptów, owoców oraz masy serowej.Wierzch ozdobic malinami. Odstawic na 30 min do lodówki.Przed podaniem można oprószyc cukrem pudrem.

Na zdjęciu moja wersja  to zwykły biszkopt pokropiony Amaretto .....uzyskałam w ten sposób - nutkę migdałową.


                         jak post jagodowy  to przecież  nie mogłam pominąc nalewki malinowej.
                              Będzie bardzo pomocna do herbaty w zimowe chłody.

                                 Faza I  ........owoce zalane spirytusem na 4 tygodnie
                             

Pozdrawiam życząc smacznego:)

3 komentarze:

  1. Zostaję na racuszki i jabłecznik.Mniamuśne potrawy,przepiękne zdjęcia.Lillu-Artystko-wszystko pięknie!Pozdrawiam.danka

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja też zostaję z Danusią:))może nam starczy:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danuś i Bożenko ...
      Rozgoście się, jadła starczy doniosę jak znikną z talerza. Pozdrawiam Was serdecznie:)

      Usuń