czwartek, 18 maja 2017

Maj na talerzu czyli szparagi królują

 
Jak maj to szparagi, czas więc na lekkie dania.

Pokochacie to danie! Jest lekkie, proste, orzeźwiające a przygotowanie zajmie Wam zaledwie 20 minut!
Zapraszam po przepis!


Makaron ze szparagami w prostym sosie cytrynowym

składniki:
1 pęczek szparagów zielonych
400 g makaronu kokardki
2 duże piersi z kurczaka
1 cytryna
oliwa
5-10 g parmezanu do posypania
świeże zioła (bazylia, oregano,tymianek)
sól, pieprz

Piersi pokroic na małe kawałki i usmażyc na oliwie.W międzyczasie obieramy i kroimy szparagi  na kawałki, gotujemy w osolonej wodzie - powinny byc chrupiące.Wyjąc szparagi na sito, połączyc z usmażonym mięsem i trzymac w cieple.W tej samej wodzie co gotowały się szparagi gotujemy makaron  al dente.
Na małej patelni lekko podgrzewamy oliwę (ma byc tylko ciepła) wsypujemy do niej skórkę otartą z cytryny, sól, pieprz i wlewamy sok z cytryny do smaku.Ugotowany makaron odcedzic i  połączyc z kurczakiem, szparagami i sosem.Podawac natychmiast posypane tarym parmezanem i świeżymi ziołami.

Porcja dla 4 osób                                                                                                      


Lilla

1 komentarz:

  1. Bardzo interesujący przepis! Chętnie go wykorzystam.:)

    OdpowiedzUsuń