sobota, 30 sierpnia 2014

Ogórki chilli

                                            O rany, znów mnie skorciło by dodać post kuchenny!
Nie  zamierzałam prowadzić kulinarnego bloga z uwagi, że w kuchni "szaleje" moja córka. Jej bloga znajdziecie o tutaj . Rozpieszcza nasze podniebienia .....a ja muszę każde jej danie przetestować.


Aktualnie  przygotowuję zapasy na zimę więc pomyślałam, że podzielę się z Wami swoimi przepisami.
Kto jeszcze w tym sezonie chce z tego przepisu skorzystać niechaj się śpieszy ponieważ ogórki się kończą.





Ogórki chilli - bardzo ostre

Składniki:
2.5 kg małych ogórków gruntowych
4 łyżki soli
1.5 główki czosnku
1 opakowanie chilli w proszku 20 g

zalewa:
1.5 szkl. octu 10%
1.5 szkl cukru
4  łyżki oleju

Umyte ogórki pokroić wzdłuż na cztery części. Posolić i pozostawić na 5-6 godzin by puściły wodę.Odcedzić. Do ogórków dodać opakowanie chilli i rozgnieciony przez praskę czosnek. Dobrze wymieszać i wypełniać słoje ogórkami bardzo ciasno.
Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki.. Słoje pasteryzować 5 min.

Rada: Najlepiej przygotować zalewę z 1.5 porcji.

Znakomicie podnoszą smak pasztetów, pieczeni, smarowideł mięsnych, pajdy chleba z domowym smalcem itd.
                                                                                                                        Smacznego
                                                                   
                                                                   Pozdrawiam Lilla

3 komentarze:

  1. U mnie robi się podobne ogórki, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) przepis brzmi znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hi Dear,
    great
    I love it spicy!!! Thank you for the recipe!
    All my best from Austria
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń