poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Woda życia i haft lawendy

Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. Pierwsze adnotacje i receptury wódek, likierów, rumów, araków, winiaków a także nalewek i miodów specjalności typowo polskiej pochodzą z XVII wieku. Już wtedy kładziono nacisk nie tylko na smak, ale również na klarownośc, barwę i bukiet. Początkowo techniki produkcji najlepiej opanowali mnisi.Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich.
Receptury nalewek strzeżono jak oka w głowie i przekazywano z pokolenia na pokolenie. Dziś, można zauważyc powrót do sztuki domowego nastawiania nalewek.
Od kilku lat i ja próbuję swych sił w produkcji owocowych nalewek (na użytek własny) i wciąż odkrywam nowe mikstury.W tym roku zaciekawiły mnie te lecznicze.

                        Przedstawiam Wam nowo odkrytą nalewkę - Agrestówkę.
Działa wzmacniająco na wyczerpany organizm, ma też właściwości przeciwgorączkowe.




Nalewka agrestowa

1 kg agrestu
o,5 kg cukru
laska wanilii
0,25 dag korzenia imbiru
0.5 l spirytusu 96%
Agrest umyc, obrac z szypułek, włożyc do słoika. Dodac cukier, wanilię i imbir, wszystko wymieszac i zalac spirytusem. Pozostawic na 2 tygodnie szczelnie zamknięte w ciepłym i słonecznym miejscu. Po 2 tygodniach odcedzic przez sito a następnie przez bibułę.Otrzymaną nalewkę przechowywac przez 6 miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu


Poniżej nalewka z płatków róży, moja faworytka od kilku lat.Uwielbiam ją za smak, kolor i aromat:))))



Nalewka z płatków róży 

250 g płatków róży pomarszczonej
0,5 l wody
0,40 dag cukru
sok z połowy cytryny
250 ml wódki
Gotujemy wodę z cukrem, wrzucamy płatki róży na wrzątek.Gotujemy 2-3 minuty.Po ostudzeniu dodajemy sok z cytryny i odstawiamy miksturę na 48 h by nabrała koloru i aromatu.Odcedzamy i łączymy z wódką.

                                                                    ***

Uwielbiam lawendę.... jej zapach i smak......tak, smak dobrze czytacie.Wypiekałam już  ciasteczka lawendowe a w tym roku odkryłam przepis na  syrop lawendowy. Jest rewelacyjny. Wykorzystam go do deserów, herbaty i ciast.


                                         kruche ciasteczka z kwiatem lawendy

                             z własnej uprawy uwiłam również fusetki zapachowe


                                                  a także poszalałam krzyżykowo ( praca z 2010 roku )


Syrop lawendowy

1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 łyżka kwiatów lawendy

Gotujemy wodę z cukrem, na wrzątek wsypujemy kwiat lawendy.Gotujemy do chwili rozpuszczenia się cukru. Garnek ostawiamy do ostudzenia i  przecedzamy.


Mój parapet o tej porze rok po roku zastawiony jest nalewkami więc mam zamiar i w tym roku "poszalec" w nowych smakach.

                 Pozdrawiam Wszystkich zaglądających życząc Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. Nie robiłam jeszcze agrestówki,za to nalewkę na płatkach tak,mam jeszcze z zeszłego roku,a w tym zrobiłam syrop różany i szykuję się na lawendowy:)))a na moim parapecie jest nalewka wiśniowa i poziomkowa:)poziomkowa pierwszy raz ale pachnie nieziemsko:)))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko-jesteś kobietą wielu talentów!Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ooooo!KOleżnka widzę poszalła nalewkowo!Smakowicie to wygląda!Lillu-przepiękny haft lawendowy!Pozdrawiam i dobrze,że nareszcie napisałaś.Zzaglądam do Ciebie codziennie.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bożenko
    Na moim parapecie kuchennym stoi już nalewka z malin.Mam chrapkę zrobic z chrzanu....z pieprzu ..jednak na razie skupię się jeszcze na owocowych.
    Pozdrawiam:)))

    Dumeczko
    codziennie??? ...Cieszę się,że i Ty dałaś znak życia.Nalewki, weki pochłaniają mój czas.
    Pozdrawiam :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pozwoliłam sobie poczęstować się przepisami,
    bo długie jesienno-zimowe wieczory przed nami....
    Na razie mam jeżynki i malinki w cukrze, lecę po procenty i będę działać ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za przepis na nalewkę agrestową ! muszę ją wypróbować , piekne zdjęcia ,jestem pod wrazeniem Twoich prac i ta lawenda ! cudo!

    OdpowiedzUsuń