Nie zamierzałam prowadzić kulinarnego bloga z uwagi, że w kuchni "szaleje" moja córka. Jej bloga znajdziecie o tutaj . Rozpieszcza nasze podniebienia .....a ja muszę każde jej danie przetestować.
Aktualnie przygotowuję zapasy na zimę więc pomyślałam, że podzielę się z Wami swoimi przepisami.
Kto jeszcze w tym sezonie chce z tego przepisu skorzystać niechaj się śpieszy ponieważ ogórki się kończą.
Ogórki chilli - bardzo ostre
Składniki:
2.5 kg małych ogórków gruntowych
4 łyżki soli
1.5 główki czosnku
1 opakowanie chilli w proszku 20 g
zalewa:
1.5 szkl. octu 10%
1.5 szkl cukru
4 łyżki oleju
Umyte ogórki pokroić wzdłuż na cztery części. Posolić i pozostawić na 5-6 godzin by puściły wodę.Odcedzić. Do ogórków dodać opakowanie chilli i rozgnieciony przez praskę czosnek. Dobrze wymieszać i wypełniać słoje ogórkami bardzo ciasno.
Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki.. Słoje pasteryzować 5 min.
Rada: Najlepiej przygotować zalewę z 1.5 porcji.
Znakomicie podnoszą smak pasztetów, pieczeni, smarowideł mięsnych, pajdy chleba z domowym smalcem itd.
Smacznego
Pozdrawiam Lilla
U mnie robi się podobne ogórki, są pyszne :)
OdpowiedzUsuń:) przepis brzmi znakomicie :)
OdpowiedzUsuńHi Dear,
OdpowiedzUsuńgreat
I love it spicy!!! Thank you for the recipe!
All my best from Austria
Elisabeth