Co dziś będzie na obiad ?
znacie to pytanie ? ...i to tak nagminne?
Mielone mięso nadaje się na wiele kombinacji.... także na soczystą kolorową babkę.
Kolorowa baba z mięsem
(porcja na 4 osoby)
Składniki:
Po jednym strąku papryki - czerwonej, pomarańczowej, żółtej i zielonej
50 dag mięsa mielonego drobiowego
2 łyżki oleju
1 cebula
1 jajko
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 łyżce świeżego tymianku i majeranku (lub suszonego)
sól, pieprz
ostra papryka w proszku
Papryki smarujemy olejem i pieczemy 15 min w piekarniku w temp.200 C, aż skórka się przypiecze.Wkładamy do foliowej torebki, kiedy ostygnie zdejmujemy skórkę. Każdy strąg tniemy wzdłuż na 4 części, usuwamy pestki. Pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy z cebulą na gorącym oleju. Do lekko ostudzonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy ryż, zioła, przyprawy.Mieszamy, lekko wyrabiając.Gładką formę do baby bez kominka ( ja użyłam żaroodporną salaterkę) smarujemy olejem. Dno i boki formy wykładamy na zakładkę przygotowanymi paprykami mieszając kolory.Nakładamy nadzienie, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min w temp. 160 C.Po upieczeniu wykładamy do góry dnem. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Smacznego
wygląda smacznie:))
OdpowiedzUsuńMoja baba bardzo smaczna ale nie wygląda aż tak okazale ponieważ miałam mięsistą paprykę i nie chciała się formowac.Zdecydowanie polecam wybrac taką o cienkim miąższu.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń