piątek, 29 września 2017

Kolorowa babka z mięsem





Co dziś będzie na obiad ? 
 znacie to  pytanie ?  ...i to tak nagminne?

 Mielone mięso nadaje się na wiele kombinacji.... także na soczystą kolorową babkę.

Kolorowa baba z mięsem
(porcja na 4 osoby)

Składniki:
Po jednym strąku papryki - czerwonej, pomarańczowej, żółtej i zielonej
50 dag mięsa mielonego drobiowego
2 łyżki oleju
1 cebula
1 jajko
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 łyżce świeżego tymianku i majeranku (lub suszonego)
sól, pieprz
ostra papryka w proszku

Papryki smarujemy olejem i pieczemy 15 min w piekarniku w temp.200 C, aż skórka się przypiecze.Wkładamy do foliowej torebki, kiedy ostygnie zdejmujemy skórkę. Każdy strąg tniemy wzdłuż na 4 części, usuwamy pestki. Pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy z cebulą na gorącym oleju. Do lekko ostudzonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy ryż, zioła, przyprawy.Mieszamy, lekko wyrabiając.Gładką formę do baby bez kominka ( ja użyłam żaroodporną salaterkę) smarujemy olejem. Dno i boki formy wykładamy na zakładkę przygotowanymi paprykami mieszając kolory.Nakładamy nadzienie, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min w temp. 160 C.Po upieczeniu wykładamy do góry dnem. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Moja baba bardzo smaczna ale nie wygląda aż tak okazale ponieważ miałam mięsistą paprykę i nie chciała się formowac.Zdecydowanie polecam wybrac taką o cienkim miąższu.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń