Jak uniwersalny jest kurczak nie muszę się rozpisywac bo każdy docenia to smaczne delikatne mięso a w przyrządzaniu pozwala na wiele fantazji kulinarnych.
Czy będzie to tradycyjny obiad czy ekstrawagancje przyjęcie dużo zależy od dodatków i ziół.
Gdy natknęłam się na przepis kurczaka z dynią hokkaido moje kubki smakowe nie chciały długo czekac na takie połączenie smakowe. Wydaje się połączeniem nie pasującym do siebie a jednak okazało się wyśmienite! Danie jest pikantno-słodkie. Mniam!
Nie czekając na sezon dyni hokkaido zastąpiłam dynią piżmową.Walory smaku są ...a dodatkowym plusem jest możliwośc przyrządzac ów przepis przez cały rok.
Kurczak pieczony z dynią piżmową
Składniki:
kurczak około 1,5 kg
natka pietruszki
Marynata:
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Nadzienie:
1 mała dynia piżmowa ok. 1 kg
10 ząbków czosnku w łupinie
1 cebula
1 łyżka mielonej kolendry
Kurczaka umyc i osuszyc papierowym ręcznikiem.Wymieszac składniki marnaty.Włożyc kurczaka do naczynia w którym będziemy go piec i natrzec nią kurczaka wewnątrz i z zewnątrz.
Pokroic obraną dynię w cienkie plasterki, cebulę w cwartki a czosnek pozostawic w całości.Wymieszac częśc dyni z cebulą i połową czosnku i napełnic kurczaka. Zszyc lub spiąc wykałaczami, związac nóżki.Smaczniejszy będzie po odstawieniu na 3 godz.w chłodne miejsce.
Przed pieczeniem podlac kilkoma łyżkami wody i piec w 180C przez 40 min.Nie nakrywac.Piec na rumiano przewracając mięso.Następnie dorzucic pozostałą częśc dyni i czosnek.
Dopiekac jeszcze przez 30 min. Można nakryc.... a na 10 minut przed końcem znów odkryc.
Podawac posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Brzmi fajnie:))lubię dynię pod każdą postacią:))
OdpowiedzUsuńNie znałam połączenia dynia-kurczak.Zaskoczyłam tym daniem domowników:)Danie jest pyszne,aromatyczne i pikantno-słodkie dzięki dyni.Czosnek również wyczuwalny w słodkawym smaku.Niebo na podniebieniu:)))
OdpowiedzUsuń