Gdy zimą mróz doskwiera potrzebujemy rozgrzewających posiłków.Nie muszą byc to przecież wysoko kaloryczne i ciężkostrawne potrawy. Lekka zupa krem idealnie się sprawdza.
Zupa brokułowa z serem pleśniowym i białym winem
4 porcje
1 cebula
1 łyżka masła
1 duży świeży brokuł
2,5 szklanki wody
1 kostka bulionu warzywnego
1 szklanka białego wina
0,5 szklanki śmietany 18%
50g sera pleśniowego
sól, pieprz
dekoracja zupy
50g sera pleśniowego pokruszonego
dowolna ilośc różyczek brokuła usmażonego 5 min. na maśle
Cebulę pokroic w kostkę i zeszklic na maśle.Różyczki brokuła wraz z łodyżkami pokroic na małe kawałki.
Dodac rozdrobniony brokuł do cebuli i smażyc 5 min.Wlac wodę,wino i wrzucic kostkę bulionową. Gotowac aż zmięknie brokuł ok.10 min. Zmiksowac zupę, dodac śmietanę i ser pleśniowy.Podgrzewac zupę do rozpuszczenia sera. Doprawic solą i pieprzem.
Udekorowaną zupę podawac z pieczywem i suszoną szynką.
Połączenie w/w składników daje ciekawy smak i z czystym sumieniem zaliczam tę zupę do dań wykwintnych!
Pozdrawiam Was i życzę Smacznego:)))
Mniam mniam ☺
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wypróbuję.:)
OdpowiedzUsuń