Jak maj to szparagi, czas więc na lekkie dania.
Zapraszam po przepis!
Makaron ze szparagami w prostym sosie cytrynowym
składniki:
1 pęczek szparagów zielonych
400 g makaronu kokardki
2 duże piersi z kurczaka
1 cytryna
oliwa
5-10 g parmezanu do posypania
świeże zioła (bazylia, oregano,tymianek)
sól, pieprz
Piersi pokroic na małe kawałki i usmażyc na oliwie.W międzyczasie obieramy i kroimy szparagi na kawałki, gotujemy w osolonej wodzie - powinny byc chrupiące.Wyjąc szparagi na sito, połączyc z usmażonym mięsem i trzymac w cieple.W tej samej wodzie co gotowały się szparagi gotujemy makaron al dente.
Na małej patelni lekko podgrzewamy oliwę (ma byc tylko ciepła) wsypujemy do niej skórkę otartą z cytryny, sól, pieprz i wlewamy sok z cytryny do smaku.Ugotowany makaron odcedzic i połączyc z kurczakiem, szparagami i sosem.Podawac natychmiast posypane tarym parmezanem i świeżymi ziołami.
Porcja dla 4 osób
Lilla
Bardzo interesujący przepis! Chętnie go wykorzystam.:)
OdpowiedzUsuń