Witajcie.
Dziś zaprezentuję się kulinarnie.Przepis jaki dziś zamieszczam jest łatwy, szybki i ekologiczny.Jeżyny jeszcze obradzają więc spieszcie się by miec ją na swoim stole w zimowe dni.
Konfitura jeżynowa
3 szklanki jeżyn
3 szklanki cukru
3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Jeżyny mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.Smażymy 5 minut na dużym ogniu, potem kolejne 5 minut na małym.Kiedy na powierzchni pojawi się piana, zbieramy ją.Zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy na noc.Następnego dnia smażymy na małym ogniu 20 minut, mieszając.Zlewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.
Czy pamiętacie jak wiosną pokazywałam cukier fiołkowy z malutkich fioletowych pachnących kwiatków?
Po cukrze miałam niedosyt kwiatowych eksperymentów i nabrałam ochoty zrobic jeszcze syrop fiołkowy.
Jest pyszny, gęsty i powiem krótko - warto odkrywac nieznane smaki :)
I tym poniższym zdjęciem Pozdrawiam odwiedzających życząc smacznego- Lilla
Pięknie prezentują się twoje przetwory :)
OdpowiedzUsuńsłodko i zdrowo :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSamo "opakowanie" tych delicji wygląda kusząco, nie mówiąc o zawartości. Super gospodyni z Ciebie Liluś. Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie sie zapowiada sezon zimowy! :)
OdpowiedzUsuń