czwartek, 10 września 2015

Konfitura jeżynowa

 
 Witajcie.
Dziś zaprezentuję się kulinarnie.Przepis jaki dziś zamieszczam jest łatwy, szybki i ekologiczny.Jeżyny jeszcze obradzają więc spieszcie się by miec ją na swoim stole w zimowe dni.

Konfitura jeżynowa 
3 szklanki jeżyn
3 szklanki cukru
3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Jeżyny mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.Smażymy 5 minut na dużym ogniu, potem kolejne 5 minut na małym.Kiedy na powierzchni pojawi się piana, zbieramy ją.Zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy na noc.Następnego dnia smażymy na małym ogniu 20 minut, mieszając.Zlewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.

 Podczas zdjęc przypomniałam sobie, że nie pokazywałam Wam nowy poznany smak.Skoro jest widoczny to o nim wspomnę.
Czy pamiętacie jak wiosną  pokazywałam cukier fiołkowy z malutkich fioletowych pachnących kwiatków?

Po cukrze miałam niedosyt kwiatowych eksperymentów i nabrałam ochoty zrobic jeszcze syrop fiołkowy.
                             Jest pyszny, gęsty i powiem krótko - warto odkrywac nieznane smaki :)

I tym poniższym zdjęciem Pozdrawiam odwiedzających życząc smacznego- Lilla


4 komentarze:

  1. Pięknie prezentują się twoje przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. słodko i zdrowo :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo "opakowanie" tych delicji wygląda kusząco, nie mówiąc o zawartości. Super gospodyni z Ciebie Liluś. Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie sie zapowiada sezon zimowy! :)

    OdpowiedzUsuń