niedziela, 12 kwietnia 2015
Cukier fiołkowy
Wiosna kojarzy mi się z pierwszymi kwiatami które uwielbiam przynosić do domu.To fiołki. Zapach jest cudowny jak na tak malutkie i delikatne kwiatki. Kwitną dość krótko i by zachwycić się zapachem, kolorem a także smakiem na dłużej zrobiłam cukier fiołkowy. Jest wyśmienitym dodatkiem do ciast, kremów, deserów i lodów.
Kolor uzyskamy jeszcze intensywniejszy dodając więcej płatków
Wykonanie jest banalnie proste.
Cukier fiołkowy
pół szklanki płatków fiołków (obrać z szypułek ponieważ uzyskamy lepszy aromat i kolor )
1 szklanka grubego cukru rafinada
Płatki utrzeć w moździerzu dodać do cukru i dobrze wymieszać.Rozłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Po wyschnięciu około doby zsypać do słoika.
Smacznego tygodnia moi kochani podczytywacze:)))
Pozdrawiam wiosennie- Lilla
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńPomysł .znalazłam w sieci i chciałam spróbować Polecam - jest super !
UsuńPozdrawiam :)
Fiołki mam, więc tylko robić :)
OdpowiedzUsuńJak pachną fiołki każdy wie.:)))...więc to już chyba ostatnie dni na zbioy ifołków.
UsuńPozdrawiam :)
Ten cukier wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńOj, tak. Nie dość że się dobrze prezentuje to jeszcze pięknie pachnie :))))
UsuńRobię także cukier różany..... posłodzona herbata w zimwy wieczór - bajka:)
Zachęcam do wyrobu tego ekologicznego dekoracyjnego dodatku bo wszak sezon na fołki zbliża się już końcowi.Pozdrawiam:)
Wygląda przepięknie, tylko za zrobieniem będzie musiał poczekać do następnego roku i nawet nie mam pojęcia gdzie bym mogła fiołków narwać - zupełnie nie moja bajka, ale chętnie bym spróbowała zrobić
OdpowiedzUsuń