niedziela, 12 kwietnia 2015
Cukier fiołkowy
Wiosna kojarzy mi się z pierwszymi kwiatami które uwielbiam przynosić do domu.To fiołki. Zapach jest cudowny jak na tak malutkie i delikatne kwiatki. Kwitną dość krótko i by zachwycić się zapachem, kolorem a także smakiem na dłużej zrobiłam cukier fiołkowy. Jest wyśmienitym dodatkiem do ciast, kremów, deserów i lodów.
Kolor uzyskamy jeszcze intensywniejszy dodając więcej płatków
Wykonanie jest banalnie proste.
Cukier fiołkowy
pół szklanki płatków fiołków (obrać z szypułek ponieważ uzyskamy lepszy aromat i kolor )
1 szklanka grubego cukru rafinada
Płatki utrzeć w moździerzu dodać do cukru i dobrze wymieszać.Rozłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Po wyschnięciu około doby zsypać do słoika.
Smacznego tygodnia moi kochani podczytywacze:)))
Pozdrawiam wiosennie- Lilla
Subskrybuj:
Posty (Atom)